Jdi na obsah Jdi na menu
 


Andulky

 

 

Páreček se krmí,když mají mladé.

 

Pokud chcete, aby váš ptačí páreček měl mladé, musíte andulkám poskytnout vhodnou budku.Dále vám nezbývá nic než čekat,ale podporou je vaječná míchanice. Jakmile samička naklade první vajíčko, toto se vylíhne přibližně za necelé tři týdny.

Budka k hnízdění

Jestliže si nechcete dělat starosti s vyráběním chovné budky, můžete ji koupit v obchodě s chovatelskými potřebami. Důležité je, že bývá v ideálních rozměrech. Pokud budete budku sami vyrábět, musí být tvaru kvádru, 25 cm široká, 15 cm hluboká a 15 cm vysoká. Dobré je, když uděláte vstupní otvor na opačné straně, než je připravené místo pro hnízdo, aby samička při lezení do budky nerozbila nakladená vajíčka. Tím samým otvorem také sameček samičku při sezení na vejcích krmí, takže u něj musí být z vnější strany připevněné bidýlko. Důlek pro hnízdo má být hluboký asi 2 cm o průměru 8 až 10 cm.

 

a.aaa.jpg

 

Tok (námluvy a svatba)

Nejdřívě zřejmě budou andulky budku zdálky pozorovat. Po pár dnech ji bude samička zkoumat, až se odváží podívat i dovnitř. Nakonec vejde do budky a bude mírně ozobávat stěny. Nadále v budce stráví stále více a více času. Také sameček přijde na obhlídku budky, ale nadále ji obývá jenom samička. Venku z budky se budete moci kochat námluvami páru. Jestliže si sameček své družky zatím moc nevšímal, nyní uvidíte, co je to ptačí rande.

V rámci předehry pohlavního aktu se sameček často pokouší samičce stoupnout na ocas, ale samička se velmi a naříkavě brání. Avšak sameček je chytrý, k namlouvání používá různé předměty včetně hraček. Předvádí, jak oslnivě létá, co umí s hračkami a podobné věci. Andulčí samička však dělá, že jí to vůbec nezajímá. Sameček ale začíná dotírat. Hluboce kýve hlavou a malými krůčky se přibližuje k samičce. Šťouchá ji zobáčkem do ramen a zorničky se při tom rozrušením mění na malé černé tečky.

Samička k páření přistoupí až po několika dnech namlouvání. V téměř vodorovné poloze sedí na větvi, hluboce zaklání hlavu, ocas zvedá do výšky a takto bez pohnutí zůstává. Sameček ihned pochopí a vystupuje na záda samičky, aby pomohl pohlavnímu spojení. Po páření si oba natřásají peří. Samička letí pryč od samečka a ten se začíná čistit. Později se celý akt několikrát opakuje.

První vajíčka

Po prvním nakladeném vajíčku samička snáší další vždy v intervalu dvou dnů, dokud není snůška úplná, tedy 4 až 6 vajíček. Snášení vajíček je pro samičku velmi namáhavé. Dívat se můžete, když samička vajíčko snáší mimo budku. Široce roztáhne nohy, pevně se drží větve, co nejvíc se protáhne, zobe naprázdno do vzduchu, obě křídla roztahuje do stran od těla a snaží se s chvěním udržet rovnováhu.

Již od první snůšky samička vejce zahřívá. Skoro pořád sedí na snůšce a budku opouští pouze kvůli vylučování trusu. Po dobu sezení na vejcích ji krmí sameček.

Jestli samičku při sezení vyrušíte, může přestat vajíčka zahřívat. Kvůli tomu do budky nahlížejte jen tehdy, pokud v ní samička právě není. Překonejte zvědavost a nedotýkejte se vajíček, i když by byla špinavá. Vajíčka jsou bílá, přibližně 2,7 gramů těžká a jsou potažena vrstvou podobnou vosku. Ta má emrya chránit před infekcí. Proto je nutné se jich nedotýkat. Nebo alespoň co nejméně a ne holou rukou.

Jsou vajíčka oplodněná?

Od šestého dne po nakladení můžete snadno zjistit, jestli jsou vajíčka oplodněná. Nejlepší je navléknout si tenké rukavice a přidržet vajíčka proti svítící baterce. Uvnitř oplodněných vajíček uvidíte tmavý zárodek a plno světle červených cévek.Neoplodněná jsou čirá a průsvitná. V hnízdě však nechte všechna vajíčka, jen byste samičku zmátli. Neoplodněná vajíčka odstraňte až později.

Mláďata v hnízdě

18 dní trvá, než se embryo vyvine v životaschopné ptáče. Tak jako samička po dvou dnech kladla vajíčka, nyní se ve stejných dvoudenních intervalech líhnou mláďata. Samička se tedy stará o holata různého věku. Dokud jsou mláďata neopeřená, skrývá je jejich matka neustále pod svými křídly. U andulek chovaných doma, samička časteji dovolí samečkovi, aby se zdržoval v budce již v době sezení na vejcích. V přírodě tomu tak není.

Co udělat, aby byla mláďata zdravá?

  • Ujistěte se, že budou mít klid, v místnosti bude stálá teplota a vzdušná vlhkost. Teplota v hnízdě by měla být asi 37°C, teplota v místnosti mezi 16 a 18°C. Pokud bude nutné, použijte zvlhčovač vzduchu.

  • Mladým andulkám dávejte pestrou stravu, hlavně naklíčené zrní a speciální krmné směsi pro dobu hnízdění.

  • Vajíčka a později i mláďata každý den kontrolujte.

    Jak kontrolovat hnízdo

    Jak už jsem říkala, je nutné budku kontrolovat, když v ní samička není. Mohlo by se stát, že některé z mláďat zemře, a kdybyste ho tam nechali, velmi rychle by se rozkládalo a ohrožovalo tak zdraví svých sourozenců. Proto je nutné jej ihned odebrat, stejně učiňte s prázdnými skořápkami, které samička nanosila do jiného rohu budky. Pohybující se mláďata by se o ně mohla poranit.

    Odstraňte také znečištěnou podestýlku a vyměňte ji za novou.

    Opatrně osahejte volata mláďat. Jestliže jsou většinou prázdná a mláďata zřetelně nerostou, potom je rodiče krmí příliš málo nebo ne dost pečlivě. V takovém případě je nutné mláďata přikrmovat.

    Jak se to dělá:

  • V obchodě s chovatelskými potřebami kupte injekční stříkačku a krmení pro odchov mláďat. Do 14 dnů života krmte máďata stříkačkou, později malou lžičkou.

  • Hladová ptáčata položte na měkký papír a stříkačkou jim na jazyk vpravte tolik krmení, kolik chtějí. Potom jim očistěte zobáček vlhkým papírem a vraťte je do budky.

  • Toto se dělá několikrát denně.

    Kroužkování

    Kroužkování andulek není v České republice povinné. Chcete-li své ptáky okroužkovat, kroužky byste si měli objednat, už když samička začne sedět na vejcích. Mladé andulky se kroužkují ve věku asi sedmi dnů.

    Jak se to dělá:

  • Mládě vezměte opatrně do ruky a jednu nožičku uchopte mezi palec a ukazováček.

  • Kroužek navlékněte na tři delší prsty a těsně u nohy natahujte přes čtvrtý prst, až ho provléknete.

  • Kroužek pusťte, všechny prsty by nyní měly být mimo kroužek.

  • Pokud se rodiče snaží ptáče kroužku zbavit a zobákem ho odstraňují, musíte kroužek opět sundat. Jinak by jej mohli zranit. Když se taková věc stane, budete muset mladé okroužkovat až po vylétnutí z hnízda otevřenými kroužky.

    Jak usnadnit mláďatům přistávání?

    Když jsou ptáčata si asi čtyři týdny stará, jeden po druhém opouštějí budku. Nejprve se dívají ven vletovým otvorem a uvnitř budky neustále zkoušejí mávat křídla a procvičují létací svaly. Když potom mláďata vyrazí za rodiči, musí už mít možnost létání. Jestliže máte budku uvnitř klece, musí zůstávat dvířka stále otevřená, aby si andulčata svou nově nabytou schopnost mohla trénovat, kdykoliv se jim zachce. První pokusy jsou spíše legračním třepotáním než létáním. A přistávání je pro ně obtížné, budou proto potřebovat trochu vaší pomoci. Napněte několik lanek z nejedovatého provazu (třeba přírodní lýko), do květníků s hlínou upevněte větvičky a před zdmi a nábytkem postavte rohože, aby ptáčata mohla šplhat.

Vývoj mláďat

Vývoj mláďat probíhá v lidské péči stejně jako u ptáků žijících ve volné přírodě. Doma chovaní ptáci a jejich mláďata jsou pouze o něco těžší než divoké australské andulky.

  •  
  • 1. - 5. den: Mládě po vylíhnutí váží asi 2 až 2,7 gramu, oči jsou zavřené. Leží na zádech a jsou neustále krmena.

  • 6. - 8. den: Mláďata váží asi 3 až 14 gramů. Vaječný zub odpadá.

  • 7. den: Začínají růst ruční letky.

  • 8. den: Mláďata umějí držet vzpřímeně hlavu a trochu popocházet.

  • 9. den: Začínají růst ocasní pera. Otvírají se oči. Mláďata jsou nyní většinou krmena v sedě.

  • 12. den: Mláďata mají všechna prachová peříčka a váží asi 23 gramů.

  • 17. den: Vyrůstají všechna pera, ale jsou ještě zapouzdřená. Mláďata váží asi 23 gramů.

  • 21. den: Všechna pera se otvírají a je vidět jejich zbarvení, Mláďata pobíhají po budce a hlasitě se dožadují krmení.

  • 28. den: Letky dosáhly téměř své konečné délky, pouze ocasní pera jsou dosud kratší než u dospělých jedinců.

  • 28. - 31. den: Mláďata umějí lézt po stěně budky, třepotají křídly a vyrážejí poprvé ven z budky. Váží nyní asi 37 gramů.

  • 38. den: Opeření je plně vyvinuté, ale matněji zbarvené než u rodičů.

  • 3. - 4. měsíc: Dochází k výměně peří, po kterém je opeření mláďat stejné jako u dospělých andulek. Mláďata jsou pohlavně dospělá.

  • 6. - 8. měsíc: Mláďata jsou schopna páření a navazují pevné vztahy.

Vaječná míchanice:

1)      Vejce uvařené natvrdo nastrouháme

2)      Přidáme nastrouhanou mrkev z jablkem

3)      Najemno nasekáme zelené krmení

4)      Nastrouháme tvaroh a dětské piškoty

5)      Přidáme nastrouhaný stroužek česneku

6)      Podle dávkování přidáme vitamíny

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

gakjf

(Aneta , 13. 6. 2016 20:39)

66umo